Fri faktura & 14-dagar öppet köp

menu Created with Sketch.
search Created with Sketch.
heart Created with Sketch.
bag Created with Sketch.

Fri faktura & 14-dagar öppet köp

  • Över 100.000 nöjda kunder!
  • Köp nu, betala i slutet av Mars
  • 1-3 dagars leverans

Hudvård beroende på ålder

Som vi nämnt tidigare är huden kroppens största organ och kanske också det mest utsatta. Förutom att huden utsätts för sol, kyla, vind och vatten påverkar också kläder tillverkade av syntetmaterial att huden inte kan andas optimalt och material som nickel i byxknappar kan skapa allergier.

Att hudens struktur och celler förändras genom åren behöver man inte vara speciellt gammal för att upptäcka. När man klappar en liten baby känner man hur mjuk och len huden är jämfört med lite äldre barns hud.

Hur väljer man rätt produkter?

Stress, miljöbyte eller ålder kommer att påverka huden något oerhört mycket. Hormonerna påverkar uppkomsten av akne, något som exempelvis gör sig påtagligt i tonåren då huden är fetare. När man blir äldre minskar acnen men huden blir också torrare och du behöver tillföra mer fukt. Det är därför viktigt att välja hudvårdsprodukter efter de förutsättningar huden har. Kanske har du använt samma hudvårdsprodukt under flera år men ny känner att den börjar tappa sin verkan. Det är inte konstigt eftersom hudens förutsättningar har förändrats.

Ett nytt jobb med luftkonditionering och mycket elektronik gör att smuts och fler bakterier sprids och elektroniken gör att luften blir torrare. En ny hobby där du vistas mycket utomhus gör att huden utsätts för UV-strålar som också påverkar huden negativt. Att du har en hy som tål mycket sol utan att du blir bränd är bra men din hud påverkas ändå av skadliga UV-strålar. En hudläkare på Hudcentrum i Stockholm berättade att de flesta som drabbas av hudcancer är de som tål sol och sällan bränner sig, eftersom de oftast inte är lika observanta på att smörja in sig.

Självklart spelar hälsan en viktig roll. Tillgång till friskt vatten, god sömn, motion och hälsosam kost ger huden bästa förutsättningarna att återhämta sig. Oavsett miljö, och vilka produkter du använder så finns det vissa perioder i livet då huden brukar förändras.

Välj rätt produkt för din ålder

VIKTIGAST NÄR DU ÄR I ÅLDERN 20-25: NÄRING OCH ÅTERFUKTNING

Huden börjar åldras redan i 20-års åldern. I det skedet kan man inte se förändringen. Och det är för tidigt att börja med anti-rynkprodukter. Viktigast är att använda PH-balanserade produkter avseende rengöring och ansiktsvatten. Huden behöver mer fukt och det är därför viktigt att använda produkter med mycket näring och som binder fukten. PH-baserade rengöringsprodukter är något som du bör använda hela livet oavsett ålder.

Eftersom anti-rynkkrämer är framtagna för lite äldre hud och det du i det här skedet behöver är fukt och näring gör en anti-rynkkräm ingen större verkan. Investera istället i ett serum med hyaluronsyra och en ögonkräm. Smörj in dig med återfuktande produkter när huden blir torr och frasig.

Välj rätt produkt för din ålder

VIKTIGAST NÄR DU ÄR I ÅLDERN 25-27, NÄRING, ÖGON GEL OCH ÅTER FUKTNING

Hudens åldrande fortsätter men de lite tyngre anti-rynkkrämerna får vänta lite. Istället är det PH-balanserade produkter för rengöring som är viktigast i kombination med återfuktande och näringsrika hudkrämer. En bra investering är en ögonkräm/ögon gel för att förebygga fina linjer under ögonen som kan uppstå när huden blir torr. Att en gång i veckan lägga en återfuktande ansiktsmask ger huden den boost den så väl behöver.

Välj rätt hudvård för din ålder-2

 

Cicamed Eye Antioxidant är en ekologisk ögonkräm som vi rekommenderar.

 

VIKTIGAST NÄR DU ÄR I ÅLDERN 28-36, DAG- OCH NATTKRÄM, SERUM OCH RENGÖRING

Nu börjar det bli dags att investera i dag och natt kräm. Dagkrämen har som uppgift att skydda huden och nattkrämen reparerar skador och stärker huden celler. Att använda samma kräm både dag och natt är därför ingen bra idé. Ett serum som är fuktgivande och balanserar ut de obalanser som kan finnas är också en bra investering. (Ett bra alternativ för blandhy som både har torra och feta partier).

I början räcker det att använda nattkrämen ett par gånger per vecka. Kombinera med en rengörande mask ett par gånger per månad och fortsätt med en återfuktande mask en gång i veckan så ger du din hud de bästa förutsättningarna för att återhämta sig.

VIKTIGAST NÄR DU ÄR I ÅLDERN 37-42, ÅTERFUKTNING

I den här åldern förlorar huden en del av sin förmåga att binda fukt, det beror på att hyaluronsyran minskar i kroppen. Fina linjer och rynkor blir nu synliga och det är fortfarande viktigt att använda PH-balanserade rengöringsprodukter och att återfukta huden, men stressa den inte.

Det tar 28 dagar för huden att reproducera sig och även om det nu kan vara dags att använda anti-rynkkrämer så måste du vänta ett par månader innan du kan se början till ett resultat. I början räcker det att använda anti-rynkkräm ett par gånger i veckan, så huden får lite tid att vänja sig.

Självklart finns det inga exakta tidpunkter när kroppen åldras, men det kan vara bra att veta när det kan vara dags att börja använda olika produkter. I vissa perioder går åldrandet fortare och i vissa står det helt still. Vi har alla olika genetiska förutsättningar, utsätts för olika former av stress, sjukdomar mm. Vi kan inte jämföra oss med varandra men vi kan göra en hel del för att ge våra kroppar de bästa förutsättningarna för att stå emot åldrandet.

 

 

 

Upptäck produkter

Omnämnda produker och andra spännande produkter från vårt sortiment.